Buurtvlag ’t Kruis

De buurtvlag van ’t Kruis is de vlag van buurtschap ’t Kruis in de gemeente Dijk en Waard.

De vlag staat symbool voor de oorspronkelijke woonkern/dorp ’t Kruis.

’t Kruis

’t Kruis is tegenwoordig een buurtschap binnen de gemeente Dijk en Waard, maar is volgens sommige ook een dorp. Het is door de groei van Heerhugowaard sinds de jaren zestig helemaal aan Heerhugowaard vast komen te liggen. Van oorspring is het en zelfstandige woongemeenschap, maar door de stadsuitbreidingen ging een groot deel van het dorpsgebied op in de nieuwbouw. De kern bleef echter wel. Vandaag de dag beschermt de gemeente deze kern door de lintbebouwing van de Jan Glijnisweg en de Rustenburgerweg zoveel mogelijk intact te houden.

De naam ’t Kruis zou mogelijk verwijzen naar het feit dat de woonkern op een kruispunt lag van bovengenoemde twee wegen.

Buurtvlag ’t Kruis

Vanuit de organisatie van ’t Kruis Bruist kwam het idee om te vlaggen tijdens ’t Kruis Bruist met een echter Kruizer vlag. Om de mensen van ’t Kruis hiervoor te bereiekn is de Wijkvereniging gevraagd om dit verder op te pakken. De Wijkvereniging heeft hiervoor in juni 2022 een ontwerpwedstrijd georganiseerd onder de leden van de Wijkvereniging. Deol was om tot een vlag te komen die we vol trots kunnen vlaggen met ’t Kruis Bruist en andere feestdagen, festiviteiten en bijzondere momenten in ’t Kruis.

Het enthousiaste onder de leden was groot waardoor het voor de jury een lastige keuze was.

Uiteindelijk is gekozen voor onderstaande vlag.

Het ontwerp is bedacht door Mario Roos

Het groen en blauw van de vlag verwijst naar de landelijke omgeving. Het groene gras, het blauwe water en het rood van de ondergaande zon. Rood, blauw en geel zijn ook de kleuren van Noord-Holland. Wit, blauw en geel zijn de kleuren van de voormalige gemeente Heerhugowaard waarbij de reiger symbool stond voor deze gemeente.

Verkrijgbaarheid vlag

Tijdens de ontwerpfase hebben de leden van de Wijkvereniging de gelegenheid gekregen via een pre-order een vlag te kunnen bestellen. Nadat de eerste vlaggen werden uitgehangen werd de vraag groter en is besloten dat de leden per adres 1 vlag gratis kunnen ophalen. De niet-leden betalen 17 euro.

De vlag kan besteld worden door te mailen naar info@t-kruis.nl onder vermelding van Kruizer vlag.

Vlaggenprotocol

Dit vlaggenprotocol beschrijft het gebruik van de buurtvlag en u mag dit als lid opvolgen, maar is uiteraard niet verplicht. Wel was er vanuit de buurt behoefte aan wat richtlijnen.

Wanneer moet/mag je de buurtvlag uithangen?

  • Verjaardagen van buurtbewoners;
  • Feestelijkheden zoals geboorte (klein)kind, huwelijk (brons, zilveren, gouden);
  • Vieren van een jubileum;
  • Behalen van (school)diploma’s;
  • Feestelijkheden in de wijk, o.a. Koningsdag, Kruizer Gras Toernooi, ’t Kruis Bruist;
  • Overlijden van buurtbewoners.

Wie bepaalt of de buurtvlag uitgehangen mag worden?

Dit bepaalt u zelf en is dan ook niet de verantwoordelijkheid van het bestuur van de Wijkvereniging. Het bestuur kan wel gevraagd worden om alle leden van de WIjkvereniging een mail te sturen, namens de aanvrager, met het verzoek de Kruizer vlag op te hangen in het gehele Kruis. Het initiatief blijft dus liggen bij de organisatie van de feestelijkheden in de wijk en/of leden van de Wijkvereniging.